ملی پوشان والیبال ایران در نخستین تجربه المپیک
تیم ملی والیبال ایران نخستین حضور خود در بازی های المپیک را در سال ۲۰۱۶ تجربه خواهد کرد و به مصاف حریفانی می رود که حداقل برای دومین بار و حداکثر حضور یعنی برای چهاردهمین بار در این بازی ها شرکت می کنند.
به گزارش روابط عمومی فدراسیون والیبال، سی و یکمین دوره بازی های المپیک از ۱۶ مردادماه به میزبانی شهر ریودوژانیرو برزیل در حالی آغاز می شود که ورزش والیبال چهاردهیمن حضور خود در این رویداد مهم ورزشی تجربه خواهد کرد.
والیبال از سال ۱۹۶۴ و در بازی های المپیک توکیو به رشته های این بازی ها افزود شده و در سال ۲۰۱۶ چهاردهمین حضور خود را در این رویداد مهم ورزشی تجربه خواهد کرد. این رشته ورزشی در دو گروه مردان و زنان المپیک و با حضور ۱۲ تیم در هر گروه پیگیری می شود.
در سال های ۱۹۶۴، ۱۹۶۸، ۱۹۷۶، ۱۹۸۰ و ۱۹۸۴رقابت های والیبال مردان و زنان المپیک با حضور ۱۰ تیم برگزار شده است اما در دیگر دوره ها این مسابقات با حضور ۱۲ تیم در هر گروه مردان و زنان پیگیری شده است.
تا کنون نام ۳۸ کشور در مسابقات والیبال مردان المپیک ثبت شده است اما تعداد اصلی آنان کمتر از این میزان است زیرا برخی از این کشورها بر اساس تغییرات جغرافیایی بلوک شرق با نام های متفاوت در المپیک حضور یافته اند. مانند اتحاد جماهیر شوروی و روسیه، آلمان شرقی، آلمان غربی و آلمان فعلی و موارد مشابه دیگر.
تیم ملی والیبال ایران نیز با کسب مقام نایب قهرمانی مسابقات انتخابی المپیک در توکیو که خردادماه امسال با حضور هشت تیم برتر آسیا و جهان برگزار شد، برای نخستین بار سهیمه حضور در بازی های المپیک به دست آورد.
** نگاهی اجمالی به تیم های راه یافته به ریو
فدراسیون جهانی والیبال (FIVB) تیم های صعود کننده به این رقابت ها را بر اساس رده بندی جهانی و به روش مارپیچ در دو گروه شش تیمی قرار داده است.
تیم ملی والیبال ایران با تیم های لهستان، روسیه، آرژانتین، کوبا و مصر در گروه دوم این رقابت ها قرار دارد.
همچنین تیم های برزیل، ایتالیا، آمریکا، کانادا، فرانسه و مکزیک در گروه اول با یکدیگر رقابت می کنند.
تیم ملی والیبال آرژانتین در بازی های المپیک ۲۰۱۶ برزیل، هفتمین حضور خود را تجربه خواهد کرد و این کشور در سال ۱۹۸۸ بر روی سکوی سوم این رقابت ها ایستاده است.
والیبال برزیل در بازی های المپیک نیز همانند بسیاری از میدان های مهم جهان پرافتخارترین است. تیم ملی والیبال مردان این کشور در تمامی چهارده دوره حضور والیبال در المپیک بوده است و امسال هم میزبان است. برزیل دو مدال طلای والیبال مردان المپیک در سال های ۱۹۹۲ و ۲۰۰۴ در پرونده دارد و در سال های ۱۹۸۴، ۲۰۰۸ و ۲۰۱۲ نیز موفق به کسب مدال نقره شده است.
تیم ملی والیبال مردان کانادا نیز چهارمین حضور خود در المپیک را امسال تجربه خواهد کرد و بهترین مقام این تیم در المپیک جایگاه چهارم در سال ۱۹۸۴ بوده است.
مردان والیبال کوبا در حالی در سال ۲۰۱۶ هفتمین حضور خود را در المپیک تجربه می کنند که در سال ۱۹۷۶ مدال برنز این بازی ها را به گردن آویختند.
فرانسه قهرمان سال ۲۰۱۵ لیگ جهانی والیبال که در سال های اخیر در این رشته ورزشی مدعی شده است، امسال چهارمین حضور خود را تجربه می کند و بهترین عنوان این تیم در المپیک جایگاه هشتمی سال ۱۹۸۸ است.
والیبال ایتالیا در سال ۲۰۱۶ یازدهمین حضور متوالی خود در المپیک را تجربه می کند. تیم ملی این کشور در سه دوره ابتدای سال های ۱۹۶۴ تا ۱۹۷۲ در بین ۱۰ تیم شرکت کننده المپیک قرار نداشت. این کشور تا کنون به مدال طلای المپیک دست نیافته است اما دو مدال نقره (۱۹۹۶ و ۲۰۰۴) و سه مدال برنز (۱۹۸۴، ۲۰۰۰ و ۲۰۱۲ ) در گنجینه افتخارات خود دارد.
تیم ملی والیبال مکزیک در برزیل دومین حضور خود در المپیک را تجربه می کند. این تیم در سال ۱۹۶۸ برای اولین بار المپیکی شد و جایگاه دهم مسابقات والیبال مردان را به دست آورد.
والیبالیست های لهستانی در ریودوژانیرو برزیل نهمین حضور خود در المپیک را تجربه خواهند کرد اما تا کنون یک مدال و آن هم خوش رنگترین (طلایی) را در سال ۱۹۷۶ کسب کردند.
والیبال روسیه داستان متفاوتی در المپیک دارد. ملی پوشان این کشور ۱۲ دوره حضور در المپیک دارند که شش دوره با نام اتحاد جماهیر شوروی، پنج دوره با نام روسیه و یک دوره هم با نام (المپیک) سال ۱۹۹۲ شرکت کردند. روس ها تنها در سال ۱۹۸۴ در رقابت های والیبال مردان حضور نداشتند.
روس ها ۹ مدال طلا، نقره و برنز والیبال مردان را در ۱۳ دوره حضور خود به دست آوردند که سه طلا، دو نقره و یک برنز با نام اتحاد جماهیر شوروی سابق بوده است و یک طلا، یک نقره و دو برنز با نام روسیه به دست آوردند.
والیبال آمریکا نیز در ریو یازدهمین حضور خود در المپیک را تجربه می کند که این تیم سه مدال طلا در سال های ۱۹۸۴، ۱۹۸۸ و ۲۰۰۸ و یک مدال برنز در سال ۱۹۹۲ در والیبال مردان به دست آورده است.
** شوروی پرافتخارترین والیبال المپیک
والیبال اتحاد جماهیر شوروی به رغم گذشته ۱۴ ساله از فروپاشی هنوز پرافتخارترین کشور مسابقات والیبال المپیک است. این کشور سه مدال طلا، دو نقره و یک برنز در گروه مردان والیبال المپیک دارد و در مجموع مردان و زنان نیز ۱۲ مدال شامل هفت مدال طلا، ۴ نقره و یک برنز در پرونده کاری خو دارد. روس ها از زمان فروپاشی و تا کنون ۶ مدال والیبال مردان و زنان المپیک شامل یک طلا، ۳ نقره و دو برنز به نام روسیه به دست آوردند.
در ۱۳ دوره گذشته والیبال مردان المپیک ۸ کشور مدال طلا به دست آوردند که بعد اتحاد جماهیر شوروی با سه مدال طلا، آمریکا نیز سه مدال طلا در گروه مردان در گنجینه دارد و در صورتی که در این دوره عنوان قهرمانی را به دست آورد می تواند پرافتخارترین در گروه مردان المپیک شود.
تیم های برزیل (دو طلا)، روسیه، ژاپن، هلند، یوگسلاوی و لهستان دیگر مدال آوران طلایی مسابقات والیبال مردان المپیک هستند. در مجموع ۱۵ کشور تا کنون موفق به کسب مدال در مسابقات والیبال المپیک شدند.
فهرست مدال آوران مسابقات والیبال المپیک در گروه مردان به قرار زیر است:
۱- شوروی سه طلا، دو نقره و یک برنز، مجموع شش مدال
۲- آمریکا، سه طلا و یک برنز، مجموع چهار مدال
۳- برزیل ، دو طلا و سه برنز، مجموع پنج مدال
۴- روسیه، یک طلا، یک نقره و دو برنز، مجموع چهار مدال
۵- ژاپن، یک طلا، یک نقره و یک برنز، مجموع سه مدال
۶- هلند، یک طلا و یک نقره، مجموع دو مدال
۷- یوگسلاوی، یک طلا و یک برنز، مجموع دو مدال
۸- لهستان، یک مدال طلا
۹- ایتالیا، دو نقره و سه مدال برنز، مجموع پنج مدال
۱۰- چکسلواکی دو مدال نقره و برنز
۱۱- بلغارستان یک مدال نقره
۱۲- آلمان شرقی یک مدال نقره
۱۳- آرژانتین یک مدال برنز
۱۴- کوبا یک مدال برنز
۱۵- رومانی یک مدال برنز
رتبه های اول تا چهارم والیبال مردان المپیک در ۱۳ دوره برگزار شده به قرار زیر است:
۱۹۶۴ توکیو: اتحاد جماهیر شوروی، چکسواکی، ژاپن و رومانی
۱۹۶۸ مکزیکوسیتی: اتحاد جماهیر شوروی، ژاپن، چکسواکی و آلمان شرقی
۱۹۷۲ مونیخ: ژاپن، آلمان شرقی، اتحاد جماهیر شوروی و بلغارستان
۱۹۷۶ مونترال: لهستان، اتحاد جماهیر شوروی، کوبا و ژاپن
۱۹۸۰ مسکو: اتحاد جماهیر شوروی، بلغارستان، رومانی و لهستان
۱۹۸۴ لس آنجلس: آمریکا، برزیل، ایتالیا و کانادا
۱۹۸۸ سئول: آمریکا، اتحاد جماهیر شوروی، آرژانتین و برزیل
۱۹۹۲ بارسلونا: برزیل، هلند، آمریکا و کوبا
۱۹۹۶ آتلانتا: هلند، ایتالیا، یوگسلاوی و روسیه
۲۰۰۰ سیدنی: یوگسلاوی، روسیه، ایتالیا و آرژانتین
۲۰۰۴ آتن: برزیل، ایتالیا، روسیه و آمریکا
۲۰۰۸ پکن: آمریکا، برزیل، روسیه و ایتالیا
۲۰۱۲ لندن: روسیه، برزیل، ایتالیا و بلغارستان
۲۰۱۶ ریودوژانیرو: ؟؟