جدال حساس آسیایی؛ بلیت سکوی پرواز ایران در دست میزبانآشنایی با حریفان ایران در جام قهرمانان بزرگ جهان
تیم ملی والیبال ایران در چهارمین دیدار خود در جام قهرمانان بزرگ جهان در حالی به مصاف ژاپن میزبان این رقابت ها می رود که برای کسب نخستین مدال جهانی خود حتما باید از سد تیم میزبان بگذرد.
به گزارش روابط عمومی فدراسیون والیبال، سابقه رویارویی ایران و ژاپن در والیبال به بیش از نیم قرن می رسد و از بازی های آسیایی ۱۹۵۸ توکیو که دو تیم در فینال بازی کرده اند تا به امروز و با گذشت زمان تبدیل به یک رقابت دیرپا میان دو قطب قدیم و جدید قاره کهن شده است.
این بار جام قهرمانان بزرگ جهان، محل تلاقی دو حریف آشنا در مصاف تمام آسیایی در اوساکا خواهد بود. ژاپنی ها که تا سال ۲۰۰۳ همواره پیروز مطلق در جدال دو تیم بوده اند، از این سال به بعد کمتر رنگ برد بخود دیده و اکثرا چه در بازی های خانگی و چه در بیرون از خانه مقهور قدرت والیبال ایران شده اند.
تیانجین چین، پایان شکست ناپذیری ژاپنی ها
تیم ملی والیبال ایران که از سال ۱۹۵۸ تا ۲۰۰۱ در تمامی مسابقات قاره ای از بازی های آسیایی گرفته تا قهرمانی آسیا مغلوب ژاپن بود، در دوازدهمین دوره مسابقات قهرمانی آسیا در سال ۲۰۰۳ در تیانجین با هدایت یک سرمربی کره ای بنام پارک کی ون، به تابوی شکست ناپذیری ژاپن پایان داد. در آن سال تیم ملی والیبال ایران کسب نخستین مدال خود به رنگ برنز را پس از سال ها انتظار جشن گرفت، در آن تیم بازیکنانی چون پیمان اکبری، محمد شریعتی، امیر حسینی، امیر حسین منظمی، عباس قاسمیان، محمد منصوری، محمد ترکاشوند، بهنام محمودی، احسن شیرکوند، علیرضا نادی، محمود افشاردوست و .. عضویت داشتند.
سال بعد اوج ناکامی ژاپنی ها در مسابقات انتخابی المپیک ۲۰۰۴ آتن بود که تیم ایران در ورزشگاه معروف متروپولیتن، ژاپن را دوباره در جلوی چشمان ۱۰ هزار طرفدار متعصبش تحقیر کرد. هر چند از این سال به بعد ژاپنی ها در چند نوبت از جمله فینال مسابقات قهرمانی آسیا ۲۰۰۹ مانیل و بازی های آسیایی ۲۰۱۰ و حتی در همین رقابت های قهرمانان بزرگ در سال ۲۰۰۹ ایران را برده اند، ولی تعداد بردهای ایران به اندازه ای بود که شکست دادن آقای دیروز والیبال جهان برای بازیکنان ایران دیگر تبدیل به یک عادت شده باشد! از جمله این بردها می توان به دو شکست ژاپنی ها در مسابقات انتخابی لیگ جهانی در سال ۲۰۱۳ ، فینال بازی های آسیایی ۲۰۱۴ اینچئون کره، دوره قبل جام قهرمانان بزرگ و انتخابی المپیک ۲۰۱۲ و ۲۰۱۶ و مسابقات متعدد دیگر اشاره کرد.
اما در همین حال نباید از یاد برد که ژاپنی ها در شکل گیری والیبال و ورود آن به بازی های المپیک نقش بسزایی در دهه ۶۰ میلادی ایفاء کردند و تنها تیم آسیایی بودند که فاتح مدال طلای المپیک ۱۹۷۲ مونیخ شدند. اتفاقا برای اولین بار والیبال با کمک و حمایت های آنان بود که در زمره رشته های ورزشی در بازی های المپیک ۱۹۶۴ وارد این بازی ها شد و از آن تاریخ تا به امروز بطور مداوم یکپای ثابت این بازی ها هستند و با اضافه شدن والیبال ساحلی از بازی های المپیک ۱۹۹۶ آتلانتا جای پای محکمی برای خود دست و پا کرده اند.
سنت شکنی در جذب مربی خارجی
ژاپنی ها بعد از ناکامی چندین دهه ای و مقاومت در جذب مربی خارجی، سر انجام چندماه پیش ” فیلیپ بلین ” سرمربی نامدار فرانسوی را به عنوان مدیر فنی به استخدام خود در آوردند و با سپردن مسئولیت تیم به ناگایئجی ستاره یک دهه پیش خود دوباره به فکر جبران مافات زمان از دست رفته اند، هر چند که والیبال این کشور با وجود موفقیت نسبی در سال های اخیر مثل کسب مدال طلای والیبال قهرمانی آسیا در سال های ۲۰۱۵ تهران و ۲۰۱۷ اندونزی در غیاب تیم اول ایران با مشکل فیزیکی و قدی بازیکنانی مواجه است که با تیم دهه ۶۰ و ۷۰ خود فاصله بسیاری دارند و به نوعی ذائقه شان با گرایش بیشتر نوجوانان و جوانان به فوتبال کاملا در مقایسه با آن سال ها تغییر پیدا کرده است.
** ژاپن بعد از ایران در رده بندی جهانی
در رده بندی حال حاضر فدراسیون جهانی والیبال ژاپنی ها با کسب ۷۶ امتیاز در رتبه دوازدهم قرار دارند و این در حالی است که ایران به عنوان تیم اول آسیا با ۱۵۷ امتیاز در جایگاه هشتم قرار دارد. البته در میان تیم های آسیایی ژاپنی ها دومین تیم بعد از ایران در این جدول محسوب می شوند.
جدال دو تیم فردا برای تیم ایران اهمیت زیادی دارد زیرا با شکست ژاپن میزبان تیم ایران سه برده می شود و امیدش برای کسب نخستین مدال جهان به مراتب افزایش می یابد تا با انگیزه مضاعف در روز پایانی رقابت ها به مصاف فرانسه برود. تیم ملی والیبال ایران در بازی های اول و دوم خود موفق به شکست ایتالیا و آمریکا شد و تنها شکست خود در این رقابت ها را برابر برزیل قهرمان المپیک تجربه کرد.
اخبار مرتبط
- صالحیه: باید برای هر امتیاز جنگید/ شایستگی کسب سكوی جهانی را داریم
- جام قهرمانان بزرگ؛ چهار تیم کماکان مدعی قهرمانی
- جام قهرمانان بزرگ؛ بالاخره میزبان یک ست برد
- حمایت تمام قد دکتر داورزنی از ملی پوشان پس از باخت به برزیل و در آستانه دیدار با ژاپن
- خوشخبر: بچه ها تمام تلاش خود را کردند، برزیل بی نقص بود
ارسال دیدگاه