سلسله نشستهای کمیته فنی؛ تعیین شاخصههای سرمربی تیم ملی زیر ۱۶ سال محور نشست ۱۸ آبان
نشست کمیته فنی فدراسیون والیبال برای تعیین شاخصههای سرمربی تیم ملی زیر ۱۶ سال ایران امروز (چهارشنبه ۱۸ آبان) به ریاست دکتر محمدرضا داورزنی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی فدراسیون والیبال، وحید مرادی، ناصر میرفخرایی، سعید درخشنده، مصطفی کارخانه، محمد وکیلی، جواد مهرگان، منوچهر پورحسن، امیرحسین منظمی و امیر طلوعکیان دیگر اعضای شرکت کننده در این نشست کمیته فنی فدراسیون بودند.
در ابتدای این نشست رئیس فدراسیون والیبال درباره ضرورت تشکیل تیمهای ملی زیر ۱۶ سال و دلایل فدراسیون جهانی برای برگزاری مسابقات جهانی و قارهای این رده سنی مطالبی بیان داشت.
وی با اشاره به اینکه والیبال ایران باید نسل جدیدی از رده سنی ۱۴ تا ۱۵ سال پسر و دختر خود را برای عضویت در تیمهای ملی و حضور در مسابقات پیشرو آماده کند، گفت: تصمیمگیری برای اینکه چه گروهی و با چه شاخصههایی به عنوان سرمربی و اعضای کادر فنی با تیم ملی زیر ۱۶ سال پسران ایران کار کند، محور اصلی این نشست است.
در ادامه این نشست اعضای کمیته فنی نظرات خود را درباره شاخصههای مورد نیاز برای سرمربی و اعضای کادر فنی و بازیکنان این رده سنی تشریح کردند که اهم آنها به قرار زیر است:
ناصر میرفخرایی:
به نظر میرسد که پایه والیبال ایران به زیر ۱۶ سال تغییر مییابد. بنابراین باید افرادی که صلاحیت فنی کار با این رده سنی را دارند، انتخاب کنیم. این رده سنی شرایط خاص خود را دارد.
به نظر من پس از انتخاب کادر فنی باید کمیتهای فنی سه نفره که مدیر آموزش و پژوهش فدراسیون نیز در آن عضو باشد، برای هماهنگی این تیم تشکیل شود.
از مشاوره یک مربی خارجی نیز اگر استفاده کنیم خیلی مناسب است حتی که اگر هر سه ماه به مدت ۱۵ روز به ایران بیاید.
مسابقات مینی والیبال برای انتخاب بازیکنان این رده سنی و تیم ملی اهمیت زیادی دارد و باید هیاتهای استانی در این زمینه فعالتر باشند و استعدادها از دل مسابقات مینی والیبال انتخاب شوند.
از نظر شرایط فیزیکی و رفتار اجتماعی باید شرایط انتخاب بازیکنان را تعیین کنیم تا در نهایت شخصیت بازیکنان آینده والیبال ایران در شرایط بسیار خوبی شکل بگیرد.
مصطفی کارخانه:
بر اساس تجربیات من، شرایط فیزیکی تنها به قد بازیکنان نیست و شاخصههای دیگری مانند طول دستها و هوش نیز اهمیت زیادی دارد. تمرینات ژیمناستیک برای این رده سنی مهم است. چابکی و سرعت العمل نیز مهم است.
مسابقات قهرمانی کشور زیر ۱۶ سال با جوایز خوب برگزار شود تا استعدادیابی بهتر انجام شود. این بازیکنان خطا بیشتری خواهند داشت زیرا خام هستند، به کادر فنی با حوصله و صبور نیاز داریم تا تکنیکها و مهارتها را اصلاح و توسعه دهند.
پایداری و ثبات فکری در این رده سنی خیلی مهم است و بازیکنان و کادر فنی تیم باید برنامه محور باشند. فردی را انتخاب کنیم که اشتیاق کار در این رده سنی را داشته باشد.
از سرمربی انتخابی برنامه چند ساله بخواهیم که شاید نیاز باشد مسئولیت این تیم را در دیگر ردههای سنی هم به این فرد واگذار کنیم.
سعید درخشنده:
همانگونه که آموزش درست الفبا در مدرسه اهمیت زیادی دارد در والیبال هم آموزش ابتدای والیبال حرفهای در این رده سنی خواهد بود.
استانهای والیبال خیز را برای این رده سنی در اولویت کاری قرار دهیم. خوشبختانه علاقه زیادی کودکان ۱۴ و ۱۵ سال به والیبال دارند و افراد زیادی هم فعال هستند و دامنه بازیکنان و استعدادها بسیار زیاد است.
اهمیت انتخاب کادر فنی خوب بسیار ظریفتر و دقیقتر از تیمهای دیگر است، زیرا والیبال حرفهای ایران قرار است از این سن شکل بگیرد.
آموزش این رده سنی نیازمند مربی بااخلاق، باتجربه و باسواد است تا بازیکنان به بهترین شکل ممکن پرورش یابند.
محمد وکیلی:
جایگاه والیبال ایران در جهان نشان دهنده حمایت فدراسیون از ردههای سنی مختلف والیبال ایران و استعدادیابی دقیق در این زمینه است.
در بحث ویژگیهای سرمربی، تجربه، دانش فنی و شناخت، داشتن وقت لازم، صبوری و علاقهمندی مهمترین ویژگیها است.
زمان آماده سازی تیم بسیار کم است و باید زودتر تصمیم گیری شود. برای انتخاب این دوره مینی والیبال جوابگو نیست و باید مسابقات رده سنی خودش را برگزار کنیم تا استعدادها شناسائی شوند.
برای تیم نوجوانان فعلی یک سری بازیکن تست دادند که برای این رده سنی مناسب هستند و پرونده این بازیکنان در دسترس است و من هم اطلاعات لازم را در اختیار سرمربی انتخابی قرار خواهم داد.
منوچهر پورحسن:
چون زمان بسیار کم است باید در مسابقات آموزشگاه ها شرکت کنند یا فستیوال استانی برگزار کنیم، از روش فراخوان هم می توانیم برای شناسائی استعدادها استفاده کنیم.
چون سابقه کار در آموزش و پرورش دارم، این رده سنی بسیار حساس هستند و باید کسی انتخاب شود که صبر خوبی برای این بازیکنان داشته باشد و همانند یک پدر با این بازیکنان کار و رفتار کند.
تکنیک یکی از مهمترین ویژگی برای انتخاب بازیکنان این تیم است و اعضای کادر فنی باید از افرادی باشند که بهترین تکنیکها را داشته باشند. اصلاح تکنیک در دیگر ردههای سنی سخت است و باید در این رده سنی به خوبی انجام شود.
فدراسیون در نشستهای کمیته فنی روش کار با این بازیکنان را تعیین کند که از روش یکسان در کشور استفاده شود.
امیرحسین منظمی:
امیدوارم نتایج این نشست کمک به آینده والیبال کند. این رده سنی بسیار نگاه ویژه میطلبد. خوشبختانه فستیوال والیبال در دو گروه دختران و پسران یک ماه پیش برگزار شده است که اطلاعات آن برای انتخاب بازیکنان اهمیت زیادی دارد.
داشتن انگیزه و استعداد برای این رده سنی مهم است و باید بازیکنان حتما دارای این شاخصه باشند. برنامههای آقای وکیلی در این زمینه بسیار مهم است و باید کادر انتخابی از این تجربهها استفاده کنند.
قبلا شاخصههایی برای استعدادیابی بازیکنان تدوین شده است که باید برای این رده سنی به روز رسانی شود. از تجارب دیگر کشورها نیز استفاده کنیم و کمیته آموزش نقش مهمی در این زمینه و استعدادیابی بازیکنان خواهد داشت.
به نظرم چند استان معین و والیبال خیز برای این موضوع در نظر بگیریم تا دیگر استان ها هم در همکاری با این هیات استانهای معین نفرات و استعدادهای خود را معرفی کنند.
همچنین بحث آموزش و پرورش و همکاری با این نهاد را در این زمینه جدی بگیرید. دوستان برخی ویژگیها را برای سرمربی پیشنهاد دادند که من شخصیت والا را نیز اضافه میکنم تا از نظر بازیکنان الگو باشد. از نظر اخلاقی و فنی هم که دیگر قابل بحث نیست.
جواد مهرگان:
مباحث مطرح شده خیلی دقیق بود و من چند چالش را یادآوری میکنم. دریافت برنامه چند ساله از سرمربی انتخابی برای کار با این تیم در سالهای متمادی مهم است.
شاید نیاز باشد که تمرینات این تیم در دو گروه الف و ب با نفرات بیشتری دنبال شود تا دست کادر فنی برای انتخاب بازیکنان بیشتر باشد. محل تمرین بسیار مهم است و باید در فضای باشد که حداقل امکان ایجاد سه زمین در یک سالن را داشته باشد تا توسعه تکنیکی بازیکنان در بازی و تمرین در گروههای مختلف از نظر تعداد بازیکن شکل بگیرد.
از نظر علمی این گروه نباید بیشتر از ۱۵ ساعت تمرین در هفته داشته باشد. تحقیقات در این زمینه نشان داده است که بسیاری از آسیب های روانی در این رده سنی از طرف سرمربی نبوده، بنابر این در انتخاب دیگر اعضای کادر فنی هم باید دقت کنیم.
برزیل یکی از کشورهای پیشرو در این زمینه است و افزایش تعامل و همکاری با کمپ استعدادیابی والیبال این کشور در این زمینه مفید خواهد بود. در ضمن کمیته آموزش آماده همکاری در هر زمینهای برای این تیم است.
امیر طلوعکیان:
ضرورت تشکیل تیم ملی زیر ۱۶ سال چیست؟ برخی کشورها از جمله آمریکا معتقدند که انتخاب بازیکنان با استعداد در هر رشته ورزشی زودتر از والیبال شروع می شود و همین دلیل بهترین نفرات جذب دیگر رشتهها می شوند و فدراسیون جهانی در این طرح به دنبال ایجاد شرایط یکسان برای افراد ۱۴ و ۱۵ سال است که به هر رشتهای که علاقه دارند، جذب شوند.
این رده سنی مسابقات اروپایی دارد اما تا کنون جهانی نداشته است و یکی از دلایل ایجاد این مسابقات در سطح جهان تولید بازیکن حرفهای از سنین پایین تر است.
بحث اصلی این موضوع در فدراسیون جهانی والیبال با این سئوال مطرح شد که چرا برای دختران یک سال کمتر برنامه مسابقات و استعدادیابی شروع میشود و با توجه به اینکه در حال حاضر الگوی رشد در پسران و دختران برابر است، در اولین اقدام فدراسیون جهانی یکسان سازی برای مسابقات دختران و پسران را تصویب کرد.
برای انتخاب رده سنی جدید نیز بحث های مفصلی در نشست های کارشناسی فدراسیون جهانی انجام شد و در نهایت زیر ۱۶ سال برای قاره ها و زیر ۱۷ سال برای مسابقات جهانی تعیین شد.
بنابر این سرآغاز ورزش حرفهای و قهرمانی در والیبال دو سال زودتر آغاز می شود و والیبال آماتوری که در آکادمی ها و مدارس والیبال کار می کنند به شکل حرفه ای در تیم ملی آغاز خواهد شد. به همین دلیل باید نفراتی انتخاب کنیم که مسلط به آموزش حرفهای والیبال باشند.
با توجه به ضرورت تشکیل این تیم، پرونده این بازیکنان نیز از ابتدا شکل گیرد تا اطلاعات و روند آماده سازی بازیکنان در آن درج شود تا در آینده در صورت نیاز در دسترس دیگر مربیان تیمهای ملی قرار گیرد.
وحید مرادی:
نگاه من به موضوع همانند دیگر دوستان کارشناس والیبال نیست. دستور جلسه کمیته فنی تعیین شاخصهها برای انتخاب کادر فنی تیم ملی زیر ۱۶ سال پسران است. دوستان به مواردی اشاره و تاکید کردند که باید ویژگیهای خاص خود را داشته باشد.
ویژگی های یک معلم و پدر داشته باشند. مهارت های فنی مهمترین نکته است زیرا از ابتدا نباید بازیکنان با آموزش های اشتباه روبرو شوند. ژاپنی ها مقطع ابتدای را مهمترین مقطع برای آموزش میدانند و باید حرکت فدراسیون هم به سوی این مقطع باشد.
به کادر فنی باید خیلی توجه داشته باشیم، مربیان انتخابی اگر بازیکن خوبی بودند، کافی نیست، باید قدرت انتقال مفاهیم هم داشته باشد و از همه مهمتر نیز قدرت برقراری ارتباط با این رده سنی را بلد باشند.
جمعبندی:
رئیس فدراسیون والیبال در پایان این نشست و با توجه به مطالب بیان شده گفت: باید شرایطی را مهیا کنیم که استعدادیابی در والیبال را زودتر آغاز کنیم. دلایل فدراسیون جهانی برای ورود به این مبحث نشائت گرفته از مسایل کشورهای پیشرفته اروپایی و آمریکا است که شاید برخی موضوعات آن با کشورهای آسیایی همخوانی نداشته باشد. اما باید برنامه فدراسیون والیبال ایران با سیاستهای فدراسیون جهانی و کنفدراسیون آسیا هماهنگ باشد.
وی با بیان اینکه حدود ۶ ماه فرصت برای آماده سازی تیم زیر ۱۶ سال برای نخستین دوره مسابقات قاره آسیا در این رده سنی داریم، گفت: برخی کارها تا کنون انجام شده و در فرصت باقی مانده هم می توانیم ادامه این روند را پیگیری کنیم.
دکتر داورزنی ادامه داد: حضور بازیکنان بیشتر در اردو و امکان جابجایی بازیکنان در اردو بر اساس تواناییها و اثبات شایستگیها در اردو از پیشنهادات خوبی است که عملی کردن آن امکان پذیر است.
وی تاکید کرد: کادر فنی این تیم نیز باید قابلیتهایی داشته باشد که در این زمینه الگو باشد، زیرا مرحله حساسی است. سابقه سرمربی و کادر فنی برای بازیکنان و استعدادهای دعوتی مهم است.
رئیس فدراسیون والیبال با بیان اینکه در ۱۵ سال گذشته فرصت های زیادی برای مربیان کشور در رده های سنی مختلف کشور مهیا کردیم، گفت: در کنار این سرمربیان کادر فنی مختلف کار کردند. به همین دلیل تجربه های خوبی کسب کردیم و تلاش داریم که نواقص گذشته را تکرار نکنیم. رفتار حرفهای در والیبال یکی از محورهای مهم پرورش بازیکنان در تیمهای ملی پایه است و باید از مربیان خود الگو بگیرند. همه مربیان از نظر فنی خوب هستند، اما کافی نیست و باید دارای شاخصههای کاری مناسب با ردههای سنی مختلف هم باشند.
دکتر داورزنی رئیس فدراسیون والیبال با یادآوری شاخصههای تعیین شده، از اعضای کمیته فنی خواست نفرات پیشنهادی خود را برای هدایت تیم ملی زیر ۱۶ سال پسران با ارائه دلایل و بر اساس اولویتها به فدراسیون والیبال اعلام کنند تا بر اساس جمعبندی نظرات تمامی اعضا تصمیمگیری شود.
اخبار مرتبط
- دومین برد پاسیها در مدت چهار روز/ رونمایی از شکست ناپذیر هشت
- تور ساحلی آسیا؛ استرالیا 3 هم حریف شوکتی و پورعسگری نشد/ چین دو حریف ایران در مرحله یک چهارم
- تور ساحلی آسیا؛ خداحافظی ژاپنیها و قطریها از مسابقات/ صعود قزاقستان و تایلند به مرحله بعد
- تور ساحلی آسیا؛ ادامه مسابقه در هوای بارانی/ دو تیم چین راهی مرحله یک چهارم شدند
- تور ساحلی آسیا؛ طوفان مسابقات را متوقف کرد
ارسال دیدگاه