شهابالدین الریامی: والیبال بخشی از اجتماع و فرهنگ ایران است
به گزارش روابط عمومی فدراسیون والیبال، اخیرا دورههای آموزش مربیگری بینالمللی سطح یک در بخش زنان و مردان در تهران برگزار شد و یکی از مدرسان این دو دوره، شهابالدین احمد الریامی بود. او که متولد عمان است، از سال ۲۰۰۸ تاکنون در فدراسیون جهانی والیبال به عنوان مدرس فعالیت دارد و تا حالا بیش از پنجاه دوره در کشورهای مختلف جهان به عنوان مدرس فعالیت داشته و در هفت دوره و دو سمینار که در ایران برگزار شده نیز حضور داشته است.
این موضوع باعث شد تا با او به گفتوگو بنشینیم و از تجربیاتش در ایران بپرسیم. مشروح این گفت وگو به شرح زیر است:
* ابتدا از این موضوع شروع کنیم که نظرتان به طور کلی درخصوص وضعیت ورزش والیبال در ایران چیست؟
– ایران در میان هشت تیم برتر والیبال جهان قرار دارد و والیبال پیشرفت بسیار خوبی در این کشور داشته است. دلیل این موضوع هم برنامههای فدراسیون و کمیته آموزش بوده که هدفش آموزش مربیان است و میبینیم که بیش از ۶ هزار مربی دانش آموخته در ایران هستند و مربیان خانم و آقای زیادی در آکادمیهای ایران حضور دارند که در سطوح مختلف کار میکنند. توسعه والیبال در ایران، به نظرم مربوط به دیدگاه و هدفگذاری فدراسیون والیبال است. فدراسیون همواره به دنبال ارتقای سطح مربیان ایرانی بوده و برنامه آموزشی ایران به نظرم شبیه کشورهایی مثل آمریکا، کانادا و استرالیا است. سطح مربیان ایرانی بالاست و نمایش خوب بازیکنان و تیمهای ایران گواه این موضوع است.
بازیکنان تیم ملی ایران محصول تیمهای باشگاهی این کشور هستند و میبینیم که تیمهای رده پایه ایران هم در شرایط خوبی قرار دارند. کمیته استعدادیابی ایران هم وظیفه مهمی برای انتخاب استعدادهای برتر دارد. والیبال ایران از پانزده سال پیش، قدرت اول آسیا است و نمایشهای بسیار خوبی در رویدادهای جهانی و آسیایی از خود نشان داده است و همان طور که دیدیم، قهرمانی این تیم در آخرین دوره رقابتهای جام ملتهای آسیا، یک مسئله طبیعی و عادی تلقی میشد و مسئلهای نبود که این تیم را شگفت زده کند.
* شما در کشورهای مختلفی حضور داشتهاید و تجربیات خوبی هم در این کشورها به دست آوردهاید. اگر بخواهید مقایسهای میان سطح والیبال ایران با سایر کشورها انجام دهید، چه نکاتی را میتوانید بیان کنید؟
– زمانی که ولاسکو سرمربی تیم ملی ایران بود، کارش را خیلی خوب انجام داد و ذهنیتها را متحول کرد. او میدانست ایران پر از بازیکنان بزرگ و با استعداد است که قابلیت حضور در جمع پنج تیم برتر جهان را دارند. من روند پیشرفت والیبال ایران را تحسین میکنم و بسیار به آینده والیبال این کشور امیدوارم. والیبال ایران به سطحی رسیده که شکست دادن این تیم توسط سایر تیمهای قدرتمند جهان، کار سخت و دشواری به نظر میرسد و این نتیجه یک کار اصولی است که در گذشته توسط مربیان ایرانی روی بازیکنان صورت گرفته است.
شما آکادمیهای زیادی دارید و والیبال بخشی از اجتماع و فرهنگ شماست. والدین، فرزندان خود را در آکادمیها ثبت نام میکنند و آنها را تشویق میکنند و میبینیم که والیبال، رشته محبوبی در میان مردم ایران شده است. این تصویر بسیار خوبی برای ایران است و نشان میدهد که سطح بالایی از والیبال در ایران وجود دارد. از طرفی میبینیم که کمیته آموزش فدراسیون تلاش میکند با برنامههای خودش، سطح مربیان والیبال را بهروز نگه دارد.
* نظرتان راجع به سطح آکادمیهای والیبال ایران چیست؟
– من در شهرهای مختلفی مثل قشم، اراک، ارومیه، کرمان، تهران و… دورههای مربیگری و سمینار داشتهام. تهران پایتخت است و آکادمیهای خوب بسیاری دارد و ارومیه هم به عنوان یکی از شهرهای مهم والیبالی شمرده میشود. شهر گنبد هم همین طور است و مردم در آنجا هم خیلی به والیبال علاقهمند هستند. ایران بیش از سه هزار آکادمی دارد و امیدوارم در آینده این آکادمیها در قالب یک برنامه مدون و متحد کار کنند و بهتر از گذشته به کشف استعدادهای برتر بپردازند.
* در دوره مربیگری بینالمللی سطح یک در بخش مردان که اخیرا در تهران برگزار شد، افرادی از کشورهای دیگر شرکت کرده بودند. به نظر شما دلیل این موضوع چه بود؟
– دلیلش این است که سطح والیبال در ایران بالاست. من هم پیشنهاد میکنم که مربیان به اینجا بیایند. چرا که فرصت خوبی است تا از ظرفیت والیبال ایران استفاده کنند. به طور کلی در آسیا سطح والیبال ایران، کره و ژاپن از بقیه بالاتر است و بقیه تیمها در سطح پایینتری قرار میگیرند. برای همین موضوع، حضور در دورههای مربیگری در ایران، میتواند فرصت خوبی برای آنها باشد.
* سطح مربیگری در ایران را چه طور میبینید؟
من فکر میکنم هر مربی که در ایران کار میکند، خیلی خوششانس است چون از بازیکنان با کیفیتی برخوردار است و از طرفی، سطح دانش مربیان ایرانی هم خوب است. من مطمئنم که مربیان ایرانی میتوانند در آینده به ارتقای سطح والیبال در کشورهای حاشیه خلیج فارس و دیگر کشورهای آسیایی کمک کنند. اخیرا نیز مربیان ایرانی در کشورهای آسیایی فعالیت داشتهاند و آنها تواناییهای خوبی برای توسعه والیبال از سطح مبتدی تا حرفهای دارند و همیشه در حال تلاش برای بهروز نگه داشتن خود هستند.
* اگر بخواهید میان امکانات ایران و دیگر کشورهای آسیایی مقایسه کنید، چه تفاوتی دیده میشود؟
در کشورهای حوزه خلیج فارس، امکانات مدرن و بسیار خوبی وجود دارد اما بازیکنان آنها استعدادهایشان به اندازه کشورهایی مثل ایران نیست. شما در ایران استعدادهای بی نظیری دارید و مردم خیلی به والیبال علاقهمند هستند. به هرحال در خیلی از جاها سالنهای مدرنی در ایران نیست و نیاز هست تا این سالنها ساخته شوند و این خیلی به ارتقای والیبال ایران کمک میکند، چون موجب میشود بازیکنان خوبی پرورش پیدا کنند. من مطمئنم که وزارت ورزش و مسئولان ایران، در آینده میتوانند در این مسئله به والیبال بیشتر کمک کنند. والیبال امروزه یک صنعت محسوب میشود و در آینده می توان از آن بیشتر بهره برداری کرد.
* در جام جهانی ۲۰۱۹ دیدیم که ژاپنیها پیشرفت زیادی کردهاند؛ تحلیل شما از این پیشرفت چیست؟
– در جام جهانی گذشته اگر ایران هشتم شد، معنیاش پسرفت و عقبگرد والیبال ایران نیست. این مسئله در والیبال طبیعی است و عادی به شمار میرود چون تیم ایران زمان کافی برای ریکاوری نداشت. تیم ایران هنوز هم بسیار بهتر از تیم ژاپن بازی میکند و سطح بالاتری دارد، اما ژاپنیها بیش از پنج سال است که با دعوت از مربیان خارجی خوب، به دنبال بالا بردن سطح خود هستند. الان آنها زیر نظر فیلیپ بلان کار میکنند که سرمربی سابق فرانسه و لهستان بوده است و موفقیتهای بسیاری در کارنامه خود دارد. همچنین یک مربی آمریکایی با تیمهای پایه آنها کار کرده است. با این حال، من فکر میکنم تیم ایران هنوز سطح بالاتری از تیم ژاپن دارد و چهرههای جوان ایران، آینده روشنی دارند. امیدوارم آنها در مسابقات انتخابی المپیک هم موفق باشند.
* به نظرتان برنامهریزی فشرده FIVB باعث خستگی بازیکنان والیبال نمیشود؟
– FIVB با برگزای رقابتهای مختلف سعی میکند تا والیبال را گسترش بیشتری دهد و فشردگی این رقابتها، به نظرم فرصت خوبی است تا فدراسیونها در کنار تیم ملی خود، یک تیم دوم هم داشته باشند. همه دیدیم که تیم ایران در لیگ ملتها پنجم شد و سعید معروف از بهترین پاسورها و امیر غفور هم از امتیازآورترین بازیکنان بود ولی دیدیم که در جام جهانی، چون بازیکنان زمان کافی برای ریکاوری نداشتند، دچار مقداری افت در عملکرد خود شدند.
* حرف آخر؟
تشکر میکنم از مسئولان فدراسیون والیبال ایران که با آنها همکاری خیلی خوبی داشتهام و همچنین برای تمام مربیان ایران در ردههای مختلف، آرزوی موفقیت دارم. امیدوارم با برنامهریزی خوب فدراسیون، در آینده شاهد رشد بهتر والیبال ایران باشیم و مطمئنم این امر شدنی است و برای من باعث افتخار است که در دورههای مختلف مربیگری ایران حضور داشتهام و امیدوارم توانسته باشم به ارتقای سطح والیبال ایران کمکی کرده باشم.
اخبار مرتبط
- اختتامیه دوره مربیگری بینالمللی سطح یک آقایان برگزار شد
- آغاز دوره مربیگری بینالمللی سطح یک آقایان، با حضور ده نفر از اتباع خارجی
- اختتامیه دوره مربیگری بینالمللی سطح یک بانوان برگزار شد
- کولاکوویچ: بازی با لهستان، فرصت کسب تجربه برای جوانترها بود
- موذن: مقابل لهستان از پیش بازنده نیستیم/ بازیکنان از جان و دل مایه میگذارند
ارسال دیدگاه